Familjeäventyr och skattkarta i Fågelriket

Annie Wilkinson, illustratör bosatt i Vancouver, har skapat ett sagoäventyr för Fågelriket med en geocache-karta. Ladda ner kartan i A3-format eller hämta den i brevlådan vid det röda huset med uteseumet intill Harlösa kyrka. Skatter till barnen hittas i sex fågelholkar längs en rundtur på ca 2 mil.
Hämta kartan här


Tips på fina platser för utflykter med barnen

Krankesjön – gömslet i sjön
Alldeles intill parkeringen finns ett fågeltorn i flera våningar. Härifrån kan man se ut över Krankesjön som är känt för att ha ett rikt fågelliv året runt. För att mindre barn ska kunna nå upp och se över kanterna finns det lådor de kan stå på. Ta med kikare. När man gått ner från tornet finns det en stig till vänster längs med sjön. Stigen leder förbi en av Skåneledens rastplatser med grillplats och vindskydd för övernattning. Ytterligare 100 meter bort leder stigen ut på en lång spännande träbrygga som leder ut till ett fågelskådargömsle i sjön. I gömslet finns hål att kika ut genom och här är det lämpligt att tala tyst så att man inte skrämmer fåglarna. Fikat kan man ta vid rastplatsen som har både bord och grillplats. Det händer att släktkalas eller barnkalas har rastplatsen vid Krankesjön som sin mötesplats. Ute på fältet vid parkeringen finns en backe där man kan flyga drake. På vintern är Krankesjön en populär skridskosjö eftersom den är grund och snabbt fryser till. Krankesjön ligger inom P7:s övningsområde och vid stridsvagnsövningar stängs stora delar av fältet av. Tänker man sig att ge sig ut på själva fältet bör man kolla informationsskyltarna vid infarterna. Men rastplatsen vid Krankesjön är alltid öppen för allmänheten.

Bra att veta: Det finns parkering, bajamaja, grillplats med bord och vindskydd för övernattning. Vatten finns men bör kokas före användning.


Rövarkulan – spännande namn och broar
Längs Braån finns en spännande promenad på ca 2 km med spångar över små och stora bäckar, en stenbro som får en att tänka på bockarna Bruse och branta backar att klättra i. Branterna på andra sidan bäcken kan vara lite väl äventyrliga för de mindre barnen. Vid bäcken leker barn gärna länge. Fika eller grilla kan man göra vid rastplatsen invid parkeringen. På ängen intill spelas det ofta brännboll.

Bra att veta: Det finns parkering, bajamaja, grillplats med bord.


Vombsjön – bad och trädklättring
På Vombsjöns östra sida finns en utmärkt badplats för familjer. Infarten till parkeringen har en liten skylt där det står ”badplats”. Vombsjön är mycket långgrund, har vit insjösand och en lång strandlinje. När man kommer ut till sjön från parkeringen finns det på vänster sida en bäck som rinner ut i sjön. Bäcken bildar många små öar när den rinner ut i sjön och här leker barn gärna. För barnvagnar och handikappade finns det en enkel träbana som leder en bit ut på stranden, dock ej ut i vattnet. Grillplats finns på stranden. De gamla träden mellan stranden och skogen ger fina klättermöjligheter.

Bra att veta: Det finns parkering, bajamaja och grillplats.

Utflyktstipsen i pdf